KATARAKT

İlaç veya gözlükle tedavisi mümkün olmayan Katarakt, doğuştan da olabilir ancak en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Hastalık boyunca kişinin sosyal yaşantısını rahatsız edecek derecede hem uzak hem de yakın görüş azalır.

Ameliyat şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınarak yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır. Katarakt ameliyatlarında kullanılan teknoloji, göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını ve en önemlisi görme kalitesini belirler. Katarakt ameliyatı en son teknoloji cihazlarla dikişsiz fakoemülsifikasyon yöntemi ile yapılmaktadır. Fako en gelişmiş katarakt ameliyat tekniğidir. küçük bir kesiden ancak çok deneyimli katarakt hekimleri ameliyat yapabilir.Saydamlığını yitirmiş göz içi merceği ultrasonik ses dalgaları yayan özel bir cihazla göz içinde parçalanarak emilir. Yapay, katla-nabilir bir mercek göze yerleştirilir. Kesi küçük olduğundan dikişe gerek duyulmaz. Fako yönteminin en büyük avantajı erken dönemde görme netliğinin sağlanmasıdır. Enfeksiyon ihtimali sebebiyle iki gözün ameliyatı aynı gün yapılmaz. iki gözün ameliyatı arasındaki sürenin en erken 1 hafta olması önerilir.

katarakt

Katarakt cerrahisinden aylar ya da yıllar sonra lensin yerinde bırakılmış olan arka kapsülü (suni lensin arkasında) kalınlaşır. Eğer bu durum olursa basit bir lazer işlemiyle bu kapsül açılır. Bu açıklık hastanın görmesinin tekrar normale dönmesini sağlar.

• Katarakt genellikle yaşa bağlı oluşur.
• Katarakt yeni doğan bebeklerde, çeşitli metabolizma hastalıklarıyla beraber görülebilir.
• Göze gelen darbeler sonucu oluşabilir.
• Diyabet hastalarında oluşabilir.
• Göz içi iltihapları sonrasında oluşabilir.
• Uzun süreli kortizon kullanımı sonrasında oluşabilir.
Genellikle yaşlanmanın etkisiyle katarakt oluşumuna rastlanır. Yaşlanan insanlarda kırışıklıklar ve saçtaki beyazlamalar gibi kataraktla da karşılaşılır. Bunun dışındaki nedenleri ise travmalardan sonra, aşırı X ışını ya da güneş ışığına maruz kalınması, sigara kullanımı, genetik faktörler, gözdeki yaralar, doğuştan gelen hastalıklardır.